KREMÓWKA INACZEJ

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Na cieście biszkoptowym i z herbatnikami :)

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    10 jajek
    2 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mleka
    cukier waniliowy
    duża paczka herbatników

    KREM:

    litr mleka
    6 łyżek mąki
    0,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3 żółtka
    100 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Herbaty Jajko

Kremówka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
  • 2. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy cukier, żółtka, mleko, cukier waniliowy. Ucieramy mikserem na gładką masę.
  • 3. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno i dodajemy do masy lekko mieszając.
  • 4. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
  • 5. KREM:
  • 6. Szklankę mleka wlewamy do miski. Dodajemy żółtka, mąkę, cukier. Miksujemy to na gładką masę.
  • 7. Resztę mleka zagotowujemy z masłem. Gdy zacznie się gotować wlewamy masę cały czas mieszając aż zgęstnieje.
  • 8. Na przestudzone ciasto wlewamy masę kremową i na wierzch układamy herbatniki.
  • 9. Ciasto przykrywamy ściereczką na 20 minut, aby herbatniki zaparowały i zmiękły, a następnie chłodzimy w lodówce.

Porady

Jeżeli po przygotowaniu krem będzie miał grudki, należy je rozbić mikserem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Jajka Mąka Masło Mleko Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować