Kremowy placek z limonką

4.5 (164 ocen)

  • 20 min

Ciasto wygląda jak wykwintny deser,a do tego jest szybkie,nieskomplikowane i mocno cytrusowe.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 paczki herbatników 10 dkg miękkiego masła lub margaryny 6 żółtek 400ml mleka skondensowanego słodzonego{niegotowanego} 100ml soku z limonki skórka otarta z jednej limonki 150 ml śmietanki 36% 1płaska łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kremowy placek z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowe ciasto z limonką 1. Piekarnik rozgrzac do temp.170C.Herbatniki zmiksowac w blenderze lub włożyc do woreczka foliowego i uderzac wałkiem,aby powstały jak najdrobniejsze okruszki,połączyc z masłem.Masę wyłożyc do formy 22 na 22cm lub tortownicy o średnicy 24cm,wyłożonej papierem do pieczenia,łyżką ugnieśc masę.Piec 10 minut,ostudzic.Obniżyc temperaturę piekarnika do 150C.Żółtka ubijac aż zgęstnieją ,wlac mleko i ubijac 2-3 minuty.Dodac sok i skórkę z limonki,połączyc.Masę wylac na przygotowany spód i piec 15 minut,ostudzic. Śmietankę ubic na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto udekorowac śmietaną,skórką z limonki ,ewentualnie listkami miety lub melisy .Schłodzic ok 2 godziny przed podaniem.

Porady

Zamiast limonki świetnie sprawdza się cytryna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Limonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować