Kremowo - śmietanowy deser

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rozpływający się w ustach deser zasmakuje nie tylko ukochanej osobie :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Krem:
    2 szkl. mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 dag masła
    2 żółtka

    Masa śmietanowa:
    śmietanka 30 % (miałam kubek 330 ml)
    25 dag serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    łyżka żelatyny (płaska)

    Wkładka malinowa:
    galaretka malinowa
    dżem malinowy

    Dodatkowo:
    herbatniki petit beurre duża paczka (jeszcze zostało kilka do kawki)
    czekolada do dekoracji

Kremowo - śmietanowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę mleka gotujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i żółtka. Wlewamy na gotujące mleko. Energicznie mieszamy.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Studzimy. Dodajemy dżem - mieszamy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
  • 4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Porcjami dodajemy serek - ubijamy na małych obrotach. Stopniowo dodajemy wystudzoną żelatynę.
  • gotowy deserek 5. Formę wykładamy folią aluminiową, układamy ciasno herbatniki. Wykładamy krem (jeszcze ciepły) i znów herbatniki. Wlewamy wkładkę malinową, gdy stężeje dajemy masę śmietanową. Dekorujemy czekoladą.
  • 6. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Porady

Do galaretki możemy dodać dowolne owoce ( ja miałam jedynie dżem). Miskę przed ubijaniem śmietany należy włożyć do zamrażarki na kilka minut, śmietanka lepiej się ubije. Moja forma ma wymiary 21x26 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy