Kremówka zwana też napoleonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika. Pieczemy przez ok 20 min lub do czasu aż będzie ładnie zrumienione ale nie przypalone. Pierwsze, te które będzie na spodzie nie musimy nakłuwać podczas pieczenia, krem spowoduje, że ciasto się "uleży". Z drugim płatem ciasta postępujemy w taki sam sposób, z tą różnicą, że zaglądamy od czasu do czasu i nakłuwamy nożem powstałe "górki" by ciasto nam nie wyrosło zbyt wysokie. Drugie, upieczone ciasto kroimy na małe kawałki, potem będziemy je układać na kremie. Takie mniejsze kawałki na górze ułatwią potem krojenie ciasta.
2.
Mąkę rozprowadzić w 1 szklance zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować w garnku, najlepiej z grubym dnem. Na gotujace się na małutkim ogniu mleko wlewać stopniowo rozprowadzoną z mlekiem mąkę, cały czas mieszać, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier, masło oraz wanilię. Na samym końcu dodajemy roztrzepane jajka. Ściągmy garnek z ognia i dokładnie mieszamy.
3.Ciepłą masę nakładamy na pierwszą warstwę upieczonego ciasta. Na krem nakładamy pokrojone kawałki ciasta. Całość opruszamy cukrem pudrem.
Porady
Ciasto jest najlepsze gdy masa całkowicie zastygnie, wtedy lepiej się kroi:)
Komentarze