Ciacho proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Masa z prażonym, karmelizowanym słonecznikiem była dla mnie nowością. Można je zrobić również w wersji pół na pół z ziarnami dyni.
Kremówka ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Należy pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po trochę cukier, a na koniec po jednym żółtku.
Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Wymieszać dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
Spód formy wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie rozprowadzić.
Piec w temperaturze 170 stopni 30 minut (patyczek powinien być suchy).
2.Mleko skondensowane gotować w puszce 2 godziny. Wystudzić.
W rondelku rozpuścić miód, 5 dkg masła, 12 łyżek mleka i cukier. Dodać słonecznik i chwilkę razem gotować.
Masę równomiernie rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekać, aż słonecznik będzie zarumieniony. W czasie pieczenie co jakiś czas zamieszać (boki szybciej się podpiekają). Wystudzić. Zimne pokruszyć (tłuczkiem lub blenderem).
Pozostałe masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce ostudzonego mleka skondensowanego nadal ucierając. Na koniec dodać pokruszony słonecznik i dokładnie wymieszać.
Masę równomiernie wyłożyć na biszkopt. Ciasto przechowywać w lodówce, lecz przed podaniem lepiej wyjąć je trochę wcześniej - masa zdecydowanie zyskuje na smaku i konsystencji.
Komentarze