• Kremówka Zakopiańska

    Dodane przez: bogusia82

  • Podobną kremówkę jadłam w kawiarni będąc na urlopie w Zakopanym, była tak smaczna że musiałam ją upiec. Przyznam szczerze że lepszej kremówki nie jadłam, prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Biszkopt jasny:
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru
    2 jajka
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt ciemny:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    2 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki cukru
    100 gram masła
    Masa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany 36%
    3 łyżki cukru pudru
    100 ml. likieru waniliowego
    2 śmietan-fiksy
    Dodatkowo:
    Cukier puder
    Papier do pieczenia
    Forma 25x40 cm.

  • Sposób przygotowania

    1.

    Przygotowujemy jasny biszkopt, białka ubijamy na sztywno, ubijając wsypujemy stopniowo cukier oraz dodajemy po żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

    2.

    Ciemny biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób co jasny tylko dodajemy kakao i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i masłem, do pozostałego mleka wsypujemy mąkę i dodajemy żółtka, miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ciemny biszkopt, pozostawiamy do ostudzenia.

    3.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixami oraz likier waniliowy, delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na zimną masę budyniową, przykrywamy jasnym biszkoptem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem biszkopt posypujemy cukrem pudrem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, slodkie_zycie, biszkopt, urodziny, na deser, na słodko, kremówka, święta, do kawy, imieniny, uroczystość rodzinna, Kremówka Zakopiańska, kremówka na biszkopcie
  • Polecamy:

  • dodaj komentarz 15 komentarzy

Dodane przez: bogusia82

bogusia82 784

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2016-11-22T19:24:18+01:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »