Kremówka w herbarnikach ze słodką wstawką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne , szybkie ciasto bez pieczenia z delikatną przebijająca sie słodycza czyli masa krówkową. Dla duzych i dla małych:)

  • 30 min

Składniki:

  • Masa :

    2 opakowania prostokątnych herbatników
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    60 g masła
    1 cukier wanilinowy
    4 duże jajka
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
    Masa krówkowa:
    30 dag krówek,
    3 łyżki mleka,
    1 łyżka masła .

    oraz cukier puder.

Kremówka w herbarnikach ze słodką wstawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa:

    Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, ochłodzić, poczekać aż troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo),
    Masa krówkowa:
    Do rondelka wrzucic pokrojone cukierki krówki, dodać 3 łyzki mleka i masło.Mieszając , rozpuścic składniki.

    Na dno blachy wyłozyć jedna warstwe herbatników i posmarowac je masa krówkowa.Przykryć drugą warstwa ciastek i rozsmarowac ciepła mase budyniowa. Przykryć herbatnikami i odstawić do lodówki na cała noc a nawet dłuzej by ciastka zmiękły . Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem.SMACZNEGO:)

Komentarze

Podobne przepisy