Kremówka papieska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 220°C na ok 12-15 minut. Podczas pieczenia ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość i rozwarstwić się na cienkie, kruche listki. Po upieczeniu należy je ponakłuwać widelcem i lekko spłaszczyć. Studzimy.
2.Ugotuj dwa budynie w ilości mleka przypadającej na jeden budyń z dodatkiem 5 łyżek cukru. Wystudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem lub margaryną.
3.Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym na sztywną masę. Na koniec dodaj 4 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszaj.
4.Masę budyniową wymieszaj łyżką ze śmietaną i wyłóż na pierwszą część ciasta francuskiego. Krem przykryj drugą częścią ciasta i posyp cukrem pudrem. Gotowe ciasto możesz wstawić do lodówki na 2 godziny.
Komentarze