Kremówka papieska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu --> wyjąć z foli, rozwinąć i wyłożyć nim blachę. Blaszkę nie trzeba smarować tłuszczem, ponieważ same ciasto zawiera już dużą ilość masła. W cieśnie należy zrobić dziurki (widelcem) aby podczas pieczenia gorące powietrze nie spowodowało wybrzuszeń. Wyłożoną ciastem blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec 20-25min. Tak samo postąpić z drugim ciastem francuskim.
2.W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno przesiewać mąkę cały czas ucierając. Następnie cienkim strumieniem dolewać gorące mleko (ostrożnie aby krem nie zważył się). W garnku zagotować wodę i postawić miskę z kremem nad parę i mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć i ostudzić. Masło utrzeć i po trosze dodawać powstały ostudzony krem ucierając na jednolita masę. Krem wyłożyć na 1 płat ciasta francuskiego.
3.Kremówkę ubić (jeśli ktoś woli słodszą odmianę można dodać trochę cukru pudru). Wyłożyć na krem, przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze