Kremówka papieska

4.5 (164 ocen)

Kremówki papieskie jadał Ojciec Święty Karol Wojtyła. Uwielbiam je!

Składniki:

  • - 2 opakowania ciasta francuskiego

    Krem:
    7 żółtek
    1 l mleka
    250 g mąki krupczatki
    250 g cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła
    śmietana kremówka 36%
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery

Kremówka papieska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu --> wyjąć z foli, rozwinąć i wyłożyć nim blachę. Blaszkę nie trzeba smarować tłuszczem, ponieważ same ciasto zawiera już dużą ilość masła. W cieśnie należy zrobić dziurki (widelcem) aby podczas pieczenia gorące powietrze nie spowodowało wybrzuszeń. Wyłożoną ciastem blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec 20-25min. Tak samo postąpić z drugim ciastem francuskim.
  • 2. W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno przesiewać mąkę cały czas ucierając. Następnie cienkim strumieniem dolewać gorące mleko (ostrożnie aby krem nie zważył się). W garnku zagotować wodę i postawić miskę z kremem nad parę i mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć i ostudzić. Masło utrzeć i po trosze dodawać powstały ostudzony krem ucierając na jednolita masę. Krem wyłożyć na 1 płat ciasta francuskiego.
  • 3. Kremówkę ubić (jeśli ktoś woli słodszą odmianę można dodać trochę cukru pudru). Wyłożyć na krem, przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować