Kremówka orzechowa

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjny sposób na kremówkę orzechową. Od lat w mojej rodzinie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto (na blachę 20x36 cm):
    28 dag mąki pszennej
    28 dag masła
    2 żółtka
    4 łyżki zimnej wody

    wkładka orzechowa:
    20 dag zmielonych orzechów włoskich
    20 dag cukru kryształu
    6 jajek
    szczypta soli

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery

Kremówka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać pozostałe składniki – wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier ciągle ubijając. Następnie na niskich obrotach wmiksować żółtka. Łyżką domieszać orzechy.

  • 3. Ciasto rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wylać orzechy i przykryć drugim ciastem. Piec ok. 30 w temp. 170 stopni. Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować