Kremówka na dwa sposoby

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis dostałam od mojej mamy, jest szybki, prosty i smakuje każdemu

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO;
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany
    1 i 1/2 kostki margaryny

    BUDYŃ;
    1 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
    3-5 żółtek
    1 opak cukru wanilinowego

Kremówka na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkować i każdy placek piec w formie wyścielonej pergaminem o wymiarach 30/40 cm przez 25 min w temp.180 stopni. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym przełożyć placki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Rozwałkowane ciasto można pokroić w 1 cm paski i obłożyć nimi foremki w kształcie rurek, środek wypełnić ciepłym budyniem za pomocą szprycy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy