Kremówka Dawidka:)

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis na tą kremówkę dostałam od mojej babci. mój mąż ją wprost uwielbia- stąd nazwa- więc piekę ją w każdy weekend

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto: 2 szklanki mąki, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki gęstej śmietany
    krem: 3 szklanki mleka, budyń waniliowy, 1 szklanka cukru, duży cukier wanilinowy , 2 jajka, 1 łyzka maki ziemniaczanej, 2 łyzki maki zwykłej , 5dag masła

Kremówka dawidka:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pychota:) 1. składniki na ciasto wyrobić i podzielić na 2 części. włożyć do lodówki na 30 min. przygotować 2 blach o wymiarach 25x40. wysmarować masłem i posypać bułką tartą. ciasto rozwałkować. piec około 20 min w temperaturze 200 stopni. przed pieczeniem ciasto należy ponakłówać widelcem aby powietrze miało ujście
    krem: 2 szklanki mleka zagotować z masłem cukrem i cukrem wanilinowym. w szklance rozpuścić budyń z mąkami i jajkami. wlać do gotującego mleka cały czas mieszając. gdy krem zgęstnieje gorący wlać na jedno ciasto( najlepiej by było w blaszce) i przykryć drugim. posypać cukrem pudrem i zostawić do wystygnięcia.

    smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy