Kremówka

0 (0 ocen)

Z tego ciasta można piec także rogaliki

Składniki:

  • Ciasto:
    -20dag mąki
    -0,5łyżeczki soli
    -100ml wody
    -25 dag margaryny (5 dag margaryny roztopić)

    Krem:
    -3/4 l mleka
    -1szkl. cukru
    -cukier waniliowy
    -2-3 żółtka
    -1pełna łyżka mąki pszennej
    -3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kremówki 1. Z mąki soli wody i margaryny zrobić ciasto Ma mieć konsystencje ciasta pierogowego. Schłodzić w lodówce lub zamrażalniku 2h Następnie
    rozwałkować na niewielki okrąg. 20 dag margaryny (w temperaturze pokojowej) włożyć pomiędzy dwa kawałki foli spożywczej i rozwałkować Nałożyć na ciasto i zwinąć najpierw boki a potem górę i dół kopertowo. Rozwałkować złożone
    ciasto tak by miało długość 3 razy dłuższą niż szerokość. Później złożyć na 3 i do lodówki na 2 godziny. Następnie obrócić ciasto o 90 stopni czyli tak aby miejsce łączenia ciasta znajdowało się pionowo. Znów rozwałkować na długość 3 razy dłuższą niż szerokość i schłodzić w lodówce na 2 h. Czynność te powtórzyć 6 razy czyli wałkujemy, składamy i chłodzimy. Po tym czasie
    ciasto jest gotowe Dzielimy na połowę i wałkujemy na długość i szerokość trochę większą niż forma blaszki ponieważ ciasto podczas pieczenia się kurczy. Piec w 200 stopniach na złoty kolor

    W 0,5 szklanki mleka rozmieszać żółtka oraz obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Gdy zacznie wrzeć wlać rozmieszaną masę na mleko i ugotować krem. Ciepły rozsmarować na blacie kremówki i przykryć drugim blatem .Całość posypać cukrem pudrem i schłodzić.

Porady

Robiąc ciasto na kremówkę można przygotowąć więcej ciast i zamrozić oszczędzając przy tym sporo czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować