1.Z mąki soli wody i margaryny zrobić ciasto Ma mieć konsystencje ciasta pierogowego. Schłodzić w lodówce lub zamrażalniku 2h Następnie
rozwałkować na niewielki okrąg. 20 dag margaryny (w temperaturze pokojowej) włożyć pomiędzy dwa kawałki foli spożywczej i rozwałkować Nałożyć na ciasto i zwinąć najpierw boki a potem górę i dół kopertowo. Rozwałkować złożone
ciasto tak by miało długość 3 razy dłuższą niż szerokość. Później złożyć na 3 i do lodówki na 2 godziny. Następnie obrócić ciasto o 90 stopni czyli tak aby miejsce łączenia ciasta znajdowało się pionowo. Znów rozwałkować na długość 3 razy dłuższą niż szerokość i schłodzić w lodówce na 2 h. Czynność te powtórzyć 6 razy czyli wałkujemy, składamy i chłodzimy. Po tym czasie
ciasto jest gotowe Dzielimy na połowę i wałkujemy na długość i szerokość trochę większą niż forma blaszki ponieważ ciasto podczas pieczenia się kurczy. Piec w 200 stopniach na złoty kolor
W 0,5 szklanki mleka rozmieszać żółtka oraz obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Gdy zacznie wrzeć wlać rozmieszaną masę na mleko i ugotować krem. Ciepły rozsmarować na blacie kremówki i przykryć drugim blatem .Całość posypać cukrem pudrem i schłodzić.
Porady
Robiąc ciasto na kremówkę można przygotowąć więcej ciast i zamrozić oszczędzając przy tym sporo czasu.
Komentarze