1.Ciasto: Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Margarynę posiekać z margaryną, dodać zaczyn i zagnieść ciasto do połączenia składników. Po tym czasie lekko podsypać mąką rozciągnąć rękami na kształt kwadratu, złożyć w kopertę i tą kopertę złożyć w pół. Ciasto ponownie rozciągnąć rękami na kształt kwadratu i powtarzać składanie w kopertę i kolejne czynności tak ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i upiec placki na złoty kolor ok. 10 - 15 minut, w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
2.Krem: Z mleka odlać ok. 1,5szklanki, większą połowę mleka zagotować z masłem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Letni krem wyłożyć na upieczone ciasto. Całość posypać cukrem pudrem.
Porady
Na jednym cieście przed pieczeniem możemy delikatnie nożem zaznaczyć porcje. Łatwiej będzie się go kroić gdy będzie gotowe. To ciasto wówczas kładziemy oczywiście na masie budyniowej.
Komentarze