Kremówka

4.5 (179 ocen)

Idealna dla łasuchów.

Składniki:

  • Ciasto maślane:
    1 margaryna
    15dag mąki
    Ciasto podstawowe:
    20dag mąki
    1 żółtko
    0,5 łyżki octu
    Ok. ¼ szklanki wody
    Masa:
    0,5 l mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    Cukier do smaku
    1 kostka margaryny Palma
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto maślane- mąkę z margaryną posiekać i wymieszać na jednolitą masę.
    Ciasto podstawowe- Ciasto dokładnie wyrobić jak na pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe. Na nim ułożyć ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 min. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy. Upiec 2 placki w formie ( 32/20 lub większej ) na złoty kolor i przełożyć masą budyniową.
    Masa budyniowa – ugotować budyń na mleku. Margarynę utrzeć, dodać przestudzony budyń.

Porady

Ciasto należy lekko wałkować i zawsze w jedna stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować