Kremówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kremówka na kruchym cieście z masą budyniową

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 2 1/2 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 100 g margaryny
    - 100 g śmietany
    - 10 g amoniaku
    - 2 żółtka
    - 1 jajko
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa
    - 4 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 1/3 szklanki cukru
    - 300 g margaryny
    - 3 jajka
    - 1 cukier waniliowy

    Dodatki
    - cukier puder do posypania

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Wszystkie składniki połączyć zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części rozwałkować cienko placek. Blachę o wymiarach (24-24) smarujemy margaryną. Wykładamy placek - każdy pieczemy osobno ok. 15 minut w temp 170 ( na złoty kolor)
  • 2. Masa

    W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać cukier, mąkę, jajka i cukier waniliowy. Płyn wlać na gotujące się pozostałe mleko - zagotować. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo ostudzoną masę
  • 3. Placki przełożyć masą odłożyć do zastygnięcia masy - przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.

Porady

Takie blaty upieczonego ciasta można też przełożyć inną masą, dżemem dowolnie według upodobań

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy