Kremówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja ulubiona kremówka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki, 30 g drożdży, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki śmietany 18 %,
    Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe, 5 łyżek cukru, 3 szklanki mleka, 1 kostka masła, 3 żółtka.
    Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki,1,2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzącej wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę posiekać z mąką,dodać drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części rozwałkować i wyłożyć do dwóch blach o wym. 21x31 pierwszy placek pociąć radełkiem na małe prostokąty, drugi nakłuć widelcem. Piec w temp.200 s C przez ok 15,20 minut do jasno złotego koloru.
    Masa budyniowa: Budynie, żółtka i cukier wymieszać w szklance mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozpuszczony proszek - ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z masłem na jednolity krem.
    Bita śmietana: Śmietanę kremową ubić na sztywno dodając cukier i letnią żelatynę. Złożenie ciasta: 1 placek - masa budyniowa - bita śmietana - placek pocięty na prostokąty. Wierzch posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Drożdże Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować