Kremowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kruchutkie rozpływające sie w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szkl. mąki
    2 żółtka
    ½ szkl. cukru pudru
    12 dag margaryny
    8 dag masła

    krem:
    2 szkl. mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    kostka masła

    dodatkowo:
    dżem np. wiśniowy
    czekolada

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki

Kremowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło i margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić ok. 30 minut. Ciastem wylepiać wysmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Krem: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać mąki. Wlać do gotującego mleka i cały czas mieszać aż zrobi się gęsta masa. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać wystudzony budyń.
  • 3. Na każdą babeczkę nakładamy pół łyżeczki dżemu i szprycą nakładamy krem. Dekorujemy czekoladą.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 25 babeczek. Dodajemy dowolny dżem lub konfiturę i ulubioną czekoladę (możemy czekoladę pominą lub posypać ulubionym dodatkiem).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.92 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto kremowe

To może cię zainteresować