Pyszna zupka z aromatycznego poraz z dodatkiem serka topionego.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400 g porów - biała i jasnozielona część
1 cebula
2 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
100 g serka topionego
4 łyżki śmietanki 30 %
Kremowa zupa z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory umyć i pokroić w pasterki. Cebulę obrać i też pokroić w plasterki. Warzywa zeszklić na maśle. Do zeszklonych porów dodać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko gotować ok 20 minut. Potem wszystko zblenderować. Dodać śmietankę i serek topiony, dokładnie wymieszać, mieszać aż serek się rozpuści.
Komentarze