Aksamitnie kremowa zupa z młodej cukinii będzie smakowała tym zupełnym maluchom i nieco starszym dzieciom. Delikatna w smaku, ale jednocześnie wyraźnie doprawiona.
Kremowa zupa z cukinii dla maluchów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niedużym garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pokrojoną cebulę i mieszając dusić, aż do zeszklenia. Dodać obrany, umyty i pokrojony seler naciowy i ziemniak. Wlać pół szklanki bulionu. Dodać liść laurowy i lubczyk, przez chwilę dusić pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną.
2.Następnie wlać pozostały bulion z kurczaka, dodać umytą i pokrojoną cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
3.Wyjąć liść laurowy, gałązki lubczyku, ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę zmiksować na gładki krem, wlać śmietanę i podgrzać.
Komentarze