Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To pyszna zupa, która znacznie różni się od popularnej pomidorówki. Bardzo pomidorowa, lekko pikantna, gęsta, o pięknym kolorze i wspaniałym aromacie. Doskonała w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowa. Zawarty w pomidorach likopen wywiera bowiem korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Składniki:

  • 800 g pomidorków krojonych z puszki
    150 ml bulionu warzywnego
    100 ml słodkiej śmietanki *
    30 g startego parmezanu
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 pęczka świeżej bazylii
    1 płaska łyżeczka harrisy w proszku
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pieprz czarny
    sól
    Dodatkowo:
    300 g tortellini szpinak i ricotta
    kilka listków świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i delikatnie blendujemy. W zupie powinny pozostać niewielkie kawałeczki pomidorów. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i chwilę gotujemy.
    Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje pierożków, zalewamy zupą i dekorujemy listkiem bazylii.
    *można zastąpić jogurtem naturalnym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować