Kremowa zupa grzybowa

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsza grzybowa to taka ze świeżo i własnoręcznie zebranych grzybów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -75 dag świeżych grzybów, najlepiej różnych (u mnie zajączki, borowiki, podgrzybki i koźlarki)
    -garść grzybów suszonych
    -1 seler
    -1 pietruszka
    -2 marchewki
    -300 ml śmietany 18%
    -5 ziaren pieprzu
    -3 liście laurowe
    -około łyżka vegety
    -około łyżeczka pieprzu mielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże grzyby kroimy na kawałki, najlepiej różnorodne (plasterki, połówki, kostka) i wrzucamy do garnka razem z suszonymi. Zalewamy wodą (około 2,5 litra) i gotujemy z ziarnami pieprzu i listkami laurowymi wywar na wolnym ogniu przez około 1 godziny.
  • 2. Po tym czasie dodajemy obrane seler, pietruszkę i marchew (w całości) i gotujemy kolejne 40 minut.
  • 3. Następnie śmietanę rozrabiamy w miseczce z dwiema łyżkami wazowymi wywaru tak, aby nie było grudek i wlewamy do zupy ciągle mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • 4. Doprawiamy pieprzem mielonym i vegetą i gotujemy jeszcze chwilę aby smaki się przegryzły.

Porady

Zupę możemy przygotować także z samych suszonych grzybów, jednak w sezonie warto korzystać ze świeżych, zupa ma wtedy najlepszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować