Kremowa zupa cebulowo-serowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Gorąca, sycąca zupa - to posiłek obowiązkowy, gdy zimno na dworze.

  • 25 min

Składniki:

  • 5 średnich cebul
    2 ziemniaki
    1 l bulionu wołowego
    100 ml białego wina wytrawnego
    70 g masła
    2 łyżki tartego sera chedar

    sól
    gałka muszkatołowa
    kminek mielony

Kremowa zupa cebulowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w pół plastry.
    Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Cebulę smażyć do momentu, aż się zrumieni. Uważać, żeby się nie przypaliła.

    Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.



    Bulion zagotować, wrzucić ziemniaki oraz usmażoną cebulę.
    Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.

    Wlać wino, gotować jeszcze 3-5 minut.
    Dodać ser - zamieszać.

    Gotową zupę cebulowo-serową zmiksować na krem.

    Podawać z grzankami z chleba razowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy