Kremowa zupa cebulowa z pieczarkami i kuleczkami mięsnymi

4.5 (187 ocen)

Sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu zupa. Polecam ją wszystkim, którzy lubią smacznie zjeść, a nie mają dużo czasu na gotowanie.

Składniki:

  • 1 kg cebuli
    30 dkg pieczarek
    30 dkg mięsa mielonego
    1 jajko
    bułka tarta
    1,5 l bulionu
    2 serki topione po 100 g
    4 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz
    1 kajzerka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa cebulowa z pieczarkami i kuleczkami mięsnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki smażymy na maśle 1. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Smażymy do miękkości na 2 łyżkach masła.
  • Pokrojona cebula 2. Cebule obieramy. Kroimy w grube krążki lub piórka. Smażymy na pozostałej części masła. W trakcie smażenia solimy . Kiedy cebula jest już miękka, dodajemy do niej mąkę i jeszcze chwilę podsmażamy
  • Wywar do zupy 3. Mięso mielone łączymy z jajkiem i odrobiną bułki tartej. Przyprawiamy do smaku. Formujemy małe kuleczki, które gotujemy we wcześniej przygotowanym bulionie
  • 4. Do wywaru z kuleczkami dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę. Chwilę podgotowujemy. Dodajemy serki topione. Mieszamy alby dobrze się rozprowadziły. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Zupę podajemy z małymi grzankami przygotowanymi z kajzerki.

Porady

Do zupy użyj bardzo miękkiego serka topionego, wtedy dobrze się rozpuści. Zamiast używać grzanek, zupę można posypać groszkiem ptysiowym. Do przygotowania zupy można użyć także kostek rosołowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować