Kremowa szarlotka

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni zawsze pomaga mi moja 6-letnia córeczka Zuzia.

Składniki:

  • ● 2 budynie waniliowe
    ● 3 szkl. mleka
    ● 1 kg jabłek
    ● 3 szkl. mąki
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● jajko
    ● 2 żółtka
    ● kostka margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    ● 2 łyżki śmietany
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Połowę schładzamy, a drugą część rozwałkowujemy i wkładamy do tortownicy.
  • 2. Budynie gotujemy na mleku. Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, wykładamy na ciasto i zalewamy budyniem.
  • 3. Całość przykrywamy startym na tarce schłodzonym ciastem i pieczemy około 45 minut w temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa budyniowa

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować