Kremowa pomidorowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 55 min

Moja wariacja na temat klasycznej pomidorówki. Podaję ją z grzankami z serem lub paluchami z ciastafrancuskiego.

  • 55 min

Składniki:

  • - 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
    - 0,5 l domowego bulionu (najlepiej warzywnego, może być drobiowy),
    - 4 łyżki czerwonej soczewicy,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 2 łyżki oliwy z oliwek,
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    - sól, pieprz,
    - bazylia.

Kremowa pomidorowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalej wodą, odstaw na ok. 30 minut, osącz, zalej świeżą
    wodą, posól i gotuj do miękkości ok. 15 minut.
  • 2. Na oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, smaż do momentu aż połowa płynu wyparuje, a pomidory
    zgęstnieją. Dopraw do smaku pieprzem i bazylią, dodaj osączoną,
    ugotowaną soczewicę.
  • 3. Pomidory z soczewicą zmiksuj blenderem na gładką masę.
    Wlej bulion, dodaj posiekaną natkę pietruszki i podgrzewaj zupę około 5
    minut, aby smaki się przegryzły.

Porady

Gotową zupę możesz posypać sezamem, suszoną bazylią, podawać z grzankami lub paluchami z ciasta francuskiego.

Komentarze

Podobne przepisy