Kremowa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam pomidorową zupę, ale ta bije na głowę wszystkie jakie jadłam. Przepis pochodzi z książki LE CORDON BLEU KUCHNIA DOMOWA - ZUPY

  • 20 min

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek\
    1 cebula pokrojona w talarki
    2 posiekane ząbki czosnku
    2 gałązki bazylii
    1 gałązka tymianku
    1 liść laurowy
    2 łyzki przecieru pomidorowego
    1 kg bardzo dojrzałych pomidorów pokrojonych na cząstki
    szczypta cukru
    300-350 ml bulionu z kurczaka
    100ml śmietany

Kremowa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • aksamitna pomidorowa 1. Podgrzać oliwę w rondelku, poddusic na niej cebulę, ale nie rumienić jej. Później dodać czosnek, bazylię, tymianek, liść alurowy,pokrojone w cząstki pomodory i przecier pomidorowy. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dolac bulion, po czym doprowadzić do wrzenia. Na wolnym ogniu zupę gotować ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć liść laurowy i zmiksować na jednolitą masę. Ponownie wstawić na ogień i do gotującej zupy dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie. Zupę podawać z grzankami

Porady

Zupę najlepiej gotowac z sezonowych i dojrzałych pomidorów. Gdy ich brak można je zastąpic tymi z puszki. Z dojrzałych pomidorów można wcześniej zdjąc skórkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy