Kremowa jajecznica z kurkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Uwielbiam jajka pod każdą postacią. Ta jajecznica jest przepyszna.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 duże wiejskie jajka
    100 g kurek
    1 łyżka posiekanej cebuli
    1/2 łyżki masła + 1 łyżeczka
    1 łyżka śmietanki 30%
    sól (do smaku)
    pieprz czarny (do smaku)
    Dodatkowo (do podania):
    świeży tymianek lub szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Jajko Przystawki

Kremowa jajecznica z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulę, podsmażyć chwilę do zeszklenia. Oczyszczone kurki pokroić na połówki (mniejsze pozostawić w całości), dodać do cebuli i smażyć na dużym ogniu przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. W misce rozkłócić jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na patelnię, podgrzewać (do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia) na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła i wymieszać. Jajecznicę od razu przełożyć na talerz. Podawać posypaną szczypiorem lub tymiankiem.

Porady

Jajecznica będzie idealnie kremowa, jeśli dodamy do niej odrobinę śmietanki 30% lub pełnotłustego mleka. Aby jajecznica była delikatna i wilgotna należy smażyć ją na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpyszniejsza jajecznica wychodzi ze świeżych, wiejskich jajek. Do jajecznicy z kurkami zamiast zwykłej cebuli można dodać posiekaną cebulkę dymkę. Masło użyte do jajeczny powinno być prawdziwe - z minimum 82% zawartością tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jajka Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować