Krem ze szparagów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Korzystamy ze szparagów póki trwa na nie sezon. Dzisiaj kolejny przepis z ich wykorzystaniem - wspaniała, wiosenna zupa, delikatna w smaku i niskokaloryczna :).

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
    1 duży ziemniak
    600 ml bulionu drobiowego
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    kilka kropli soku z cytryny
    śmietanka do zup

Krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w kostkę, czosnek w plastry. Szparagi opłukuję, odrywam zdrewniałe końce (same ułamią się we właściwym miejscu), odkrawam główki, resztę kroję na mniejsze kawałki (ok. 2 ½ cm). Ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, smażę aż się zeszklą, dodaję szparagi, po 2 minutach wyciągam główki i odkładam na bok, resztę smażę jeszcze 1 minutę, następnie przekładam do garnka. Dorzucam ziemniaka, wlewam bulion, gotuję kilka minut (aż warzywa będą miękkie). Zdejmuję z palnika, blenduję, doprawiam solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podaję z odrobiną śmietanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy