Korzystamy ze szparagów póki trwa na nie sezon. Dzisiaj kolejny przepis z ich wykorzystaniem - wspaniała, wiosenna zupa, delikatna w smaku i niskokaloryczna :).
30 min
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
1 duży ziemniak
600 ml bulionu drobiowego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
kilka kropli soku z cytryny
śmietanka do zup
Krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w kostkę, czosnek w plastry. Szparagi opłukuję, odrywam zdrewniałe końce (same ułamią się we właściwym miejscu), odkrawam główki, resztę kroję na mniejsze kawałki (ok. 2 ½ cm). Ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, smażę aż się zeszklą, dodaję szparagi, po 2 minutach wyciągam główki i odkładam na bok, resztę smażę jeszcze 1 minutę, następnie przekładam do garnka. Dorzucam ziemniaka, wlewam bulion, gotuję kilka minut (aż warzywa będą miękkie). Zdejmuję z palnika, blenduję, doprawiam solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podaję z odrobiną śmietanki.
Komentarze