Krem ze szparagów

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W dzieciństwie tę zupę jadłam tylko ja i mama, reszta rodziny nie przepadała. Szparagi w Wielkopolsce są znanym i popularnym sezonowym warzywem.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pęczek szparagów białych: 2 sztuki
    - pęczek szparagów zielonych: 0.75 sztuki
    - marchewka: 3 sztuki
    - por: 1 sztuka
    - pietruszka korzen: 1 sztuka
    - mały seler: 1 sztuka
    - pieprz czarny do smaku: 4 szczypty
    - sól do smaku: 4 szczypty
    - masło: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy, myjemy, odcinamy główki. Główki szparagów odkładamy na bok, resztę szparagów kroimy na małe kawałki. Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby zakryła warzywa. Kiedy bulion będzie gotowy, odcedzamy z niego włoszczyznę i dodajemy szparagi. Gotujemy szparagi na miękko. Miękkie szparagi wyciągamy z zupy, po ostygnięciu miksujemy i wrzucamy do zupy. Zupę podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dwie kromki chleba obcinamy ze skórek i kroimy na kwadraty. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, a na to chleb, oprószyć pieprzem i solą . Obsmażamy grzanki z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki masła, a na to główki od szparagów. Podsmażamy / dusimy do miękkości. Zupę nalewamy do talerzy, kładziemy grzanki i główki szparagów. Jeśli ktoś lubi, zupę można polać słodką śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować