Krem ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

Soczyste, dojrzałe, pełne słońca i smaku pomidory uduszone na maśle z cebulą, połączone z warzywnym bulionem...Idealne zupa na początek jesieni.

Składniki:

  • ok. 1 litr bulionu warzywnego (1 litr wody, 3 marchewki,1 pietruszka, kawałek pora i selera, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól)
    1 kg dojrzałych pomidorów
    1 cebula
    50 g masła
    2 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    50 ml śmietanki 18%
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz, posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Krem

Krem ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, wrzucić obrane i pokrojone na kawałki warzywa, dodać liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu. Ugotować bulion warzywny, po czym przelać go przez sito.
    W międzyczasie gdy gotuje się bulion, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
    Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć ok. 3-4 minuty. Dodać pomidory, 2 liście laurowe i 2 kulki ziela angielskiego. Dusić na małym ogniu ok. 12-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Usunąć ziele angielskie i liście laurowe, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek.
    Do czystego bulionu dodać przetarte pomidory. Krem gotować ok. 5 minut.
    Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i śmietanką. Zahartować odrobiną gorącej zupy, wymieszać i wlać całość do garnka, mieszając ponownie zagotować, zagęszczając krem. Na koniec doprawić solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować