krem z żółtej cukinii (z groszkiem ptysiowym)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Latem uwielbiamy kremowe zupy z warzyw z naszego ogródka. Jedna z naszych ulubionych to krem z młodej żółtej cukinii, wzbogacony dodatkiem świeżego groszku. Taką zupę najczęściej podaję z grzankami ale tym razem zastąpiłam je groszkiem ptysiowym

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 średnie żółte cukinie
    szklanka młodego groszku
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    korzeń selera
    cebula
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    świeżo zmielony pieprz
    1/2 szklanki kaszy manny
    2 szklanki groszku ptysiowego
    sól
    natka pietruszki
    opcjonalnie śmietana

Krem z żółtej cukinii (z groszkiem ptysiowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, zalać wodą (około 2,5 litra), wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i wsypać kaszę mannę. Gotować około 40 minut. Następnie wyłowić cebulę, liście laurowe i ziele angielskie a całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym, natką i ewentualnie kleksem śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy