Latem uwielbiamy kremowe zupy z warzyw z naszego ogródka. Jedna z naszych ulubionych to krem z młodej żółtej cukinii, wzbogacony dodatkiem świeżego groszku. Taką zupę najczęściej podaję z grzankami ale tym razem zastąpiłam je groszkiem ptysiowym
60 min
Składniki:
Składniki:
2 średnie żółte cukinie
szklanka młodego groszku
2 marchewki
korzeń pietruszki
korzeń selera
cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
świeżo zmielony pieprz
1/2 szklanki kaszy manny
2 szklanki groszku ptysiowego
sól
natka pietruszki
opcjonalnie śmietana
Krem z żółtej cukinii (z groszkiem ptysiowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, zalać wodą (około 2,5 litra), wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i wsypać kaszę mannę. Gotować około 40 minut. Następnie wyłowić cebulę, liście laurowe i ziele angielskie a całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym, natką i ewentualnie kleksem śmietany.
Komentarze