Krem z zielonego groszku z miętą

4.51 (172 ocen)

  • 40 min

Lekka zupa krem z groszku z orzeźwiającą miętą to idealna zupa na lato. Przepis na krem z groszku jest banalny, w sezonie robimy ze świeżego groszku, a poza z mrożonego. Na pewno będzie świetnie smakował w towarzystwie grzanek z łososiem wędzonym.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g świeżego groszku cukrowego
    400 ml bulionu warzywnego lub wody
    cebula
    łyżka oleju
    garść mięty
    2-3 ziemniaki
    sól, pieprz
    śmietanka
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Krem z zielonego groszku z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek wyjąć ze strąków.
    Do garnka wlać wodę lub bulion i wrzucić garść strąków i świeżej mięty (bez groszków w środku).
    W między czasie na patelni z olejem zeszklić cebulę.
    Gdy bulion się zagotuje wyjąć strąki i miętę, a dodać groszek, cebulę przesmażoną oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
    Gotować około 20 minut.
    Zmiksować przy użyciu blendera na krem, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Podawać ze śmietanką i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować