Krem z warzyw z rosołu z kolendrą i oliwą czosnkową z chili

4.5 (147 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewający i pyszny, z dodatkiem oliwy z chili. Na ponure popołudnia i zimne wieczory, w optymistycznym, słonecznym kolorze. Sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchew: 3 sztuki
    - korzeń pietruszki: 2 sztuki
    - seler: 0.5 sztuki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - nać selera: 1 pęczek
    - nać lubczyku: 1 pęczek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - oliwa czosnkowa z chili: 3 łyżki
    - słonecznik: 3 łyżki
    - kolendra: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z warzyw z rosołu z kolendrą i oliwą czosnkową z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa gotowane były w rosole, łącznie z zieleniną, którą też użyłam do kremu.
    Jeśli nie mamy warzyw z rosołu, wówczas wszystkie wymienione składniki, oprócz oliwy, słonecznika i kolendry, wkładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości, aby je przykryła, wsypujemy odrobinę soli i gotujemy około 40 minut.
    Zaznaczę, że krem z warzyw z rosołu jest bardziej aromatyczny i pachnący.

    Całość zmiksowałam blenderem, dolałam bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji (lubię gęste kremy), doprawiłam solą i pieprzem.

    Słonecznik uprażyłam na suchej patelni, posypałam nim krem, dorzuciałm trochę listków świeżej kolendry i polałam całość oliwą aromatyzowaną czosnkiem i chili, którą sama przygotowałam, ale mozna też ja kupić w sklepie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Marchewka Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (185 ocen)

Zupa krem z warzyw.

To może cię zainteresować