Krem z suszonych śliwek

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Krem z suszonych śliwek

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
    po 1 łyżce grubo posiekanych orzechów laskowych, fig i rodzynek,
    1 łyżeczka żelatyny,
    3/4 szklanki śmietany 30%,
    1 łyżka cukru,
    2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy.
    Do przybrania:
    1 łyżka pokrojonej w paski skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, kilka orzechów laskowych obranych z osłonek.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krem z suszonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, zalać 3/4 szklanki wrzątku, wsypać cukier i gotować 20 minut, następnie przestudzić i zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej przegotowanej wody, aby napęczniała i dodać do ciepłej masy śliwkowej. Ostudzić. Śmietanę oziębić, zmiksować, ze śliwkami, dodać bakalie i otartą skórkę pomarańczową, wymieszać i ostudzić w salaterce. Przybrać paskami skórki pomarańczowej oraz orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować