Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, prosty i bardzo zdrowy krem z selera z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i aromatycznej limonki to świetna propozycja nawet dla tych którzy za selerem nie przepadają, w tej wersji smakuje wyśmienicie :)

  • 60 min

Składniki:


  • 1 seler (około 400 gram )
    2-3 średniej wielkości ziemniaki
    1 łyżeczka startego imbiru
    Skórka otarta z ½ limonki
    Sok z ½ limonki
    1 litr bulionu warzywnego
    4 kromki pieczywa tostowego
    2 łyżki masła
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera obieramy kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej pokrojony seler, aż lekko się zeszkli.

    Do selera dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i wszystko przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy skórkę otartą z limonki i starty na tarce imbir i gotujemy pod przykryciem około 30-40 minut ( lub do momentu kiedy warzywa zmiękną ).

    Kiedy warzywa będą już miękkie odstawiamy zupę do przestygnięcia. Przestudzoną zupę blendujemy na gładko, z powrotem podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki i gotujemy jeszcze 15 minut.

    Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy na niej na złoty kolor pokrojony w kostkę chleb tostowy. Zupę serwujemy gorącą z chrupiącymi grzankami, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Limonka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować