Delikatny krem połączony z wyrazistym serem pleśniowym, nutką imbirową i chrupiącymi plastrami boczku. Pomijając boczek mamy zdrową i dietetyczną zupę.
30 min
Składniki:
350 g selera naciowego
5 dużych ziemniaków
80 g sera z niebieską pleśnią np. niem. Bergader (ser typu Roquefort)
0,5 cm kawałek imbiru, starty
1 l bulionu
2 łyżki masła
sól, pieprz
Krem z selera naciowego i sera pleśniowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler oczyść, pokrój w talarki.
2.Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.
3.Do garnka daj masło, wrzuć seler, smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając, dodaj imbir i przesmaż krótko. Dodaj ziemniaki. Wlej bulion i gotuj aż warzywa zmiękkną. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i mieszaj aż się rozpuści. Całość zblenduj.
4.Plastry boczku usmaż na suchej patelni. Bagietkę pokrój w pajdki, każdą posmaruj cienko oliwą. Na tej samej patelni przesmaż bagietkę.
Komentarze