Krem z selera naciowego i sera pleśniowego

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Delikatny krem połączony z wyrazistym serem pleśniowym, nutką imbirową i chrupiącymi plastrami boczku. Pomijając boczek mamy zdrową i dietetyczną zupę.

  • 30 min

Składniki:

  • 350 g selera naciowego
    5 dużych ziemniaków
    80 g sera z niebieską pleśnią np. niem. Bergader (ser typu Roquefort)
    0,5 cm kawałek imbiru, starty
    1 l bulionu
    2 łyżki masła
    sól, pieprz

    6 plastrów lekko podwędzanego boczku
    1 bagietka
    3-4 łyżki oliwy

    Do dekoracji:
    listki pietruszki
    odrobina słodkiej śmietanki
    pokruszony ser pleśniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Krem z selera naciowego i sera pleśniowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Seler naciowy 1. Seler oczyść, pokrój w talarki.
  • Ziemniaki 2. Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.
  • 3. Do garnka daj masło, wrzuć seler, smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając, dodaj imbir i przesmaż krótko. Dodaj ziemniaki. Wlej bulion i gotuj aż warzywa zmiękkną. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i mieszaj aż się rozpuści. Całość zblenduj.
  • 4. Plastry boczku usmaż na suchej patelni. Bagietkę pokrój w pajdki, każdą posmaruj cienko oliwą. Na tej samej patelni przesmaż bagietkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować