- dwa selery naciowe
- jeden duży lub dwa małe pory
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- dwie kostki warzywne
- łyżka suszonej bazylii
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie do zarumienienia. Seler i por pokroić w talarki i dodać do zarumienionej cebulki. Dusić na patelni aż warzywa staną się dość miękkie. W tym czasie w garnku zagotować dwa i pół litra wody, rozpuścić w niej dwie kostki warzywne. Do bulionu dodać ziemniaki , gotować do miękkości. Uduszone warzywa dodać do bulionu z ziemniakami, przyprawić i gotować jeszcze przez chwilę. Następnie zmiksować blenderem. Gotową zupę podawać posypaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z dodanymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze