Krem z selera naciowego

5 (190 ocen)

Jest to ulubiona zupa całej mojej rodziny :)

Składniki:

  • - dwa selery naciowe
    - jeden duży lub dwa małe pory
    - 5-6 średnich ziemniaków
    - 1 średnia cebula
    - dwie kostki warzywne
    - łyżka suszonej bazylii
    - natka pietruszki
    - sól
    - pieprz
    - oliwa z oliwek do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie do zarumienienia. Seler i por pokroić w talarki i dodać do zarumienionej cebulki. Dusić na patelni aż warzywa staną się dość miękkie. W tym czasie w garnku zagotować dwa i pół litra wody, rozpuścić w niej dwie kostki warzywne. Do bulionu dodać ziemniaki , gotować do miękkości. Uduszone warzywa dodać do bulionu z ziemniakami, przyprawić i gotować jeszcze przez chwilę. Następnie zmiksować blenderem. Gotową zupę podawać posypaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z dodanymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Seler Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować