Krem z pieczonych pomidorów i papryki

4.95 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Zapach jaki roznosi się w domu podczas pieczenia warzyw jest wystarczającym powodem, żeby przygotować tą zupkę :). Pachnie cudnie, roboty nie ma dużo, a efekt jest bardzo zadowalający. Zupa jest lekka i aromatyczna, doskonale smakuje z takimi dodatkami jak feta i prażone ziarna słonecznika.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
    2 duże czerwone papryki
    1 mała czerwona cebula
    3 ząbki czosnku
    300 ml bulionu warzywnego
    ser feta
    ziarna słonecznika
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.95 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z pieczonych pomidorów i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki przekrawam na pół, wycinam gniazda nasienne, układam skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory przekrawam na pół, wycinam twardą część, układam skórką do dołu na blasze. Cebulę obieram, przekrawam na pół, układam na blasze razem z rozgniecionym czosnkiem. Blachę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piekę przez 30 minut, po tym czasie wyciągam warzywa. Papryki jeśli jeszcze nie są czarne, mocno spieczone, pozostawiam w piekarniku na kolejne kilka-kilkanaście minut aż całkiem ściemnieją. Wówczas wyciągam je i wkładam do siatki, którą zawiązuję, odkładam na 15 minut. Pomidory i paprykę obieram i kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do garnka. Cebulę również kroję i dodaję do reszty. Czosnek obieram i dorzucam do warzyw. Zalewam je 300 ml ciepłego bulionu, blenduję, doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ziarna słonecznika wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię i prażę. Zupę nakładam na talerze, posypuję pokruszoną fetą i uprażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować