Krem z pieczonych buraków

0 (0 ocen)

  • 40 min

Krem z buraków to pomysł na niebanalną i bardzo zdrową świąteczną potrawę. Na pewno zaskoczysz gości, polecam gorąco.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków,
    bulion warzywny 3l,
    sól,
    masło do wysmarowania formy
    pieprz,
    1 łyżka octu jabłkowego,
    3 łyżki octu balsamicznego,
    3 łyżki cukru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Barszcz

Krem z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki (w mundurkach) pieczemy w piekarniku do miękkości w 180 stopniach. Większe można przekroić na pół. Po upieczeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Zalewamy je bulionem, zagotowujemy i chwilkę gotujemy, po czym całość miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem.
    Zupa jest dość gęsta, można podać ją z uszkami, pierożkami, czy pieczywem.
    Smacznego :)

Porady

Zamiast cukru zupę można doprawić sokiem jabłkowym - nada to jej bardzo fajnego posmaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować