Krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki układam na blaszce, piekę w temperaturze 200 stopni (dolna i górna grzałka) aż papryki będą miały mocno spieczoną skórkę. Wówczas wyjmuję je i wkładam do siatki, zawijam szczelnie, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie wyciągam je, czekam kilka minut aż przestygną, obieram je, wyciągam gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam cebulę i czosnek, smażę aż cebula zmięknie (2-3 minuty). Wówczas wrzucam paprykę, smażę jeszcze kilka minut, często mieszając. Następnie wlewam bulion. Gotuję na małym ogniu (zupa ma tylko lekko „pyrkać”) przez 30 minut. Ściągam garnek z palnika, blenduję. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany.
Komentarze