Po raz pierwszy chyba jadłam dynię w jakiejkolwiek postaci. W domu rodzinnym zazwyczaj sadziło się ją na potrzeby zwierzątek :)
60 min
Składniki:
Dla ok 6 osób:
1 bardzo duża marchew
1 mała pietruszka
2 małe ziemniaki
1/3 pora
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1,20kg dyni
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 mała cebula czerwona
pieprz i sól do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
2 łyżki masła
Dodatkowo:
kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
grzanki chlebowe
Krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut.
2.W tym samym czasie obrane i umyte warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do uzyskania wywaru. Z gotowego wybieramy liście, ziele angielskie oraz pietruszkę i pora.
3.Cebule oraz czosnek drobno siekamy i smażymy do miękkości na maśle. Do gotowego wywaru dodajemy upieczoną dynię oraz cebulę z czosnkiem. Wszystko razem miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerze, dodajemy po 1 łyżce śmietany i posypujemy grzankami chlebowymi.
Komentarze