Krem z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po raz pierwszy chyba jadłam dynię w jakiejkolwiek postaci. W domu rodzinnym zazwyczaj sadziło się ją na potrzeby zwierzątek :)

  • 60 min

Składniki:

  • Dla ok 6 osób:

    1 bardzo duża marchew
    1 mała pietruszka
    2 małe ziemniaki
    1/3 pora
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1,20kg dyni
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1 mała cebula czerwona
    pieprz i sól do smaku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
    2 łyżki masła

    Dodatkowo:
    kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
    grzanki chlebowe



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynię pieczemy do miękkości 1. Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut.
  • Gotujemy wywar z włoszczyzny 2. W tym samym czasie obrane i umyte warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do uzyskania wywaru. Z gotowego wybieramy liście, ziele angielskie oraz pietruszkę i pora.
  • Miksujemy składniki na gładki krem 3. Cebule oraz czosnek drobno siekamy i smażymy do miękkości na maśle. Do gotowego wywaru dodajemy upieczoną dynię oraz cebulę z czosnkiem. Wszystko razem miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerze, dodajemy po 1 łyżce śmietany i posypujemy grzankami chlebowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Dynia Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować