Krem z pieczonego selera

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Gęsta zupa-krem z pieczonego selera jest idealnym zimowym posiłkiem. Dodatek posiekanych migdałów pozwala uzyskać ciekawy kontrast konsystencji.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże selery (około 1,4kg)
    biała część z dwóch porów
    2 łyżki masła klarowanego
    1l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
    oliwa z oliwek
    sól ziołowa, czarny pieprz, majeranek, chili
    do dekoracji:
    posiekane migdały lub płatki migdałów
    koperek
    oliwa czosnkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z pieczonego selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem z pieczonego selera 1. Seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1cmx1cm. wykładamy na blachę nasmarowana oliwa z oliwek, posypujemy majerankiem, sola ziołową i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 20 minut w 210 stopnic C.
  • 2. Na rozgranym maśle klarowanym szklimy posiekane w półksiężyce pory. Gdy będą miękkie dolewamy bulion lub rosół oraz seler i gotujemy około 10 minut (do całkowitego zmięknięcia selera). Warzywa miksujemy blenderem na gładka masę. Doprawiamy do smaku solą ziołową, czarnym pieprzem i chilii. Serwujemy z szlaczkiem oliwy aromatyzowanej czosnkiem, posypane posiekanymi migdałami.

Porady

Porcje bulionu warzywnego lub rosołu warto mieć poporcjowane i zamrożone w zamrażalniku. Będą zawsze pod ręką jako baza do zup i sosów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować