Krem z pieczonego kalafiora

4.49 (152 ocen)

  • 45 min

Zrobiłam dzisiaj zupę – krem z pieczonego kalafiora w połączeniu z pieczonym czosnkiem. Nawet nie wiecie, jaka wyszła pychota :)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    1 mała główka czosnku
    500 ml wywaru z warzyw
    250 ml mleka 3,2%
    sól
    biały pieprz
    gałka muszkatołowa
    olej
    2 łyżki oliwy w oliwek
    chipsy z ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z pieczonego kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z pieczonego kalafiora 1. Kalafiora myjemy, osuszamy, następnie rozcinamy na różyczki. Nacieramy olejem, ja to zrobiłam pędzelkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dokładamy nieobrane ząbki czosnku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Czosnek obieramy dopiero po upieczeniu.
  • Krem z pieczonego kalafiora 2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, na której smażymy upieczonego kalafiora razem z czosnkiem, mniej więcej około 3 minut. Następnie zalewamy wywarem i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Blendujemy na gładki krem. Ponownie podgrzewamy i stopniowo dolewamy mleko, mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zupa krem  z pieczonego kalafiora

To może cię zainteresować