Krem z pieczonego bakłażana i dyni z naleśnikowymi szaszłykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Dynię pokrój w kawałki. Ułóż na blaszce, bakłażana umyj i też połóż w całości. Piecz w 200 st. C przez 30 minut.
2.Na naleśniki wymieszaj wszystkie składniki oprócz wody gazowanej. Odstaw na 30 minut. Potem dodaj wodę i porządnie wymieszaj. Naleśniki smaż na dużej patelni (powinno wyjść ok. 5 sztuk).
3.Do garnka wlej ok. 2 l wody, dodaj liść laurowy, zagotuj. Z bakłażana ściągnij skórę, pokrój miąższ i wrzuć do garnka. Dynię również pokrój w mniejsze kawałki i dorzuć do garnka. Zupę gotuj ok. 10-15 minut. Wyciągnij liść laurowy a zupę zblenduj na krem. Dopraw solą i pieprzem.
4.Na pesto: do kielicha malaksera wrzuć wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu, zblenduj na gładki krem. Posmakuj i wtedy dopraw solą i pieprzem.
5.Każdy naleśnik posmaruj cienko pesto i zwiń w rulonik, pokrój w 2-3 cm kawałki a te nabij na patyk. Zupę podawaj z kleksem crème fraîche, odrobiną octu balsamicznego, olejem z pestek dyni i naleśnikowym szaszłykiem.
Komentarze