Krem z mascarpone i borówkami

4.5 (140 ocen)

  • 30 min

Idealny deser o kremowej konsystencji rozpływający się w ustach, wzorowany na kuchni włoskiej.

  • 30 min

Składniki:

  • - 250 g serka mascarpone
    - 1 opakowanie budyniu waniliowego
    - 500 ml mleka
    - 2 żółtka
    - 5 łyżek cukru
    - opakowanie podłużnych biszkoptów
    - 150 ml mocnej kawy espresso
    - 4 łyżki rumu
    - 250 g borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krem z mascarpone i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z mascarpone i borówkami 1. - Zagotować 300 ml mleka z cukrem. Budyń rozrobić z pozostałym mlekiem i żółtkami. Ugotować budyń, wystudzić.
    - Mikserem przemieszać serek mascarpone, dodawać partiami budyń aż masa będzie jednolita.
    - Do kawy dodać rum. Moczyć biszkopty w kawie i ułożyć na dnie naczynia.
    - Wylać połowę masy serowo-budyniowej, posypać połową borówek.
    - Znowu warstwa biszkoptów namoczonych w kawie i reszta masy.
    - Na wierzchu posypać resztę borówek. Wstawić do lodówki na 2 godziny

Porady

Można użyć innych owoców sezonowych np truskawek,malin, moreli. Bez dodatku alkoholu doskonały dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować