Krem z marchwi z imbirem

4.46 (155 ocen)

  • 30 min

Pyszna pożywna zupa krem z marchwi syci w chłodne zimowe wieczory.

  • 30 min

Składniki:

  • 800 g marchwi
    1 średnia cebula
    2 średnie ziemniaki
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 cm kawałek imbiru
    1/4 łyżeczki curry
    1/4 łyżeczki kurkumy
    sól (do smaku)
    pieprze (do smaku)
    2 łyżki masła
    szczypta cukru
    natka pietruszki (do podania)
    śmietana lub jogurt (do podania)
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z marchwi z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku dodać posiekaną cebulę, szczyptę cukru i soli, zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać marchew, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Dosypać pozostałe przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać wodą (około 1,5 l) i gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem, ewentualnie doprawić i ponownie doprowadzić do wrzenia. Podawać gorącą posypaną natką z kleksem śmietany lub jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować