Krem z kalarepy z bobem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taką letnią zupkę polecam osobom dbającym o linię. Zupa jest lekka, bardzo kremowa. Jedna miseczka takiej zupy to zdecydowanie za mało.

  • 40 min

Składniki:


  • 3 kalarepy,
    1 marchewka,
    1 mała pietruszka,
    4 średnie ziemniaki,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżka masła,
    1 l bulionu,
    sól,
    pieprz,
    1/2 łyżeczki bazylii,
    1/3 łyżeczki papryki ostrej,
    bób 200g,
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Krem z kalarepy z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z kalarepy z bobem 1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w grubszą kostkę.
  • Krem z kalarepy z bobem 2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę z kalarepą. Gdy się podsmażą i staną się szkliste dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.
  • Krem z kalarepy z bobem 3. Przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i gotujemy całość do miękkości warzyw, około 30 minut. W między czasie dodajemy przyprawy.
  • Krem z kalarepy z bobem 4. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek.
  • Krem z kalarepy z bobem 5. Gdy zupa będzie gotowa miksujemy ją na krem za pomocą blendera. Zupę podajemy posypaną bobem i natką pietruszki. Życzę smacznego :)

Porady

Ilość bulionu zależy od wielkości kalarepy. Jeżeli kalarepa będzie duża to można dolać więcej bulionu, żeby zupa nie była taka gęsta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Kalarepa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować