Krem z kalafiora

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny i pyszny, w towarzystwie paluchów z sezamem z ciasta francuskiego.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - średni kalafior: 1 sztuka
    - marchewka: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler kawałek: 1 sztuka
    - bulion warzywny: 500 mililitrów
    - śmietana kremówka: 50 mililitrów
    - sól, pieprz: 2 szczypty

Krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do garnka,
    dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler.
    Całość zalewamy bulionem warzywnym tyle, żeby warzywa były zakryte.
    Gotujemy około 20-25 minut.

    Odstawiamy garnek z ognia, chwilkę czekamy, wlewamy śmietanę kremówkę,
    do smaku dodajemy sól i pieprz.

    Zupę przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Podajemy według uznania z bagietką, paluchami francuskimi czy groszkiem ptysiowym.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy