Krem z groszku i marchewki z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę z groszkiem zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
2.Śmietanę rozprowadzamy kilkoma łyżkami wody z gotujących się warzyw, wlewamy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
3.Chwilę studzimy, następnie dokładnie miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek groszku. Dodajemy 1-3 łyżek puree ziemniaczanego w proszku w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.Krem podajemy z grzankami oraz zarumienionymi na patelni pestkami dyni.
Porady
Krem najlepiej smakuje z klasycznymi grzankami, ale dobre są też grzanki czosnkowe, ziołowe czy groszek ptysiowy.
Komentarze